Kasze długo cieszyły się w Polsce złą sławą i kojarzyły się z przedszkolnymi obiadkami. Dziś na szczęście to przekonanie odchodzi do lamusa i te sypkie smakołyki cieszą się coraz większą popularnością. Nic dziwnego! Kasze mają mnóstwo witamin i mikroelementów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Dziś przedstawię Wam pokrótce najpopularniejsze rodzaje kasz i podzielę się moimi ulubionymi przepisami!

 

Kasza jaglana

Najpopularniejszą jej odmianą są małe, żółte ziarenka, ale znajdziesz ją również w odcieniach białym i czerwonym. Po ugotowaniu powiększa się dwu- trzy- krotnie. Zawiera mnóstwo miedzi, krzemu, cynku i żelaza oraz witamin B1, B2 i B6. Do jej dodatkowych walorów należą lecytyna i lignina, dzięki którym pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pracę mózgu oraz wyrównuje gospodarkę hormonalną. Myślę, że nie muszę Cię już zachęcać do jej spróbowania!

 

Potrawka kalafiorowa z kaszą jaglaną:

cebula pokrojona drobno

dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

oliwa z oliwek

szklanka kaszy jaglanej

średniej wielkości kalafior

szklanka bulionu warzywnego

szczypta soli

liście pietruszki

Podsmaż na oliwie cebulę i czosnek z odrobiną soli. Dodaj ugotowaną wcześniej kaszę i pomieszaj. Dodaj bulion i małe różyczki kalafiora. Poczekaj aż się zagotuje i duś przez ok. 30 minut, aż kasza i kalafior będą miękkie. Jeśli kasza wchłonie cały bulion dodaj troszkę wody. Następnie pognieć masę tłuczkiem do ziemniaków i nałóż na talerze. Podawaj posypane pietruszką. Smacznego!

 

Kasza gryczana

Dzięki swojemu lekko ostremu smakowi idealnie nadaje się do gulaszy i sosów mięsnych, ale znajdzie też zastosowanie w zielonej kuchni! Jest bogatym źródłem fosforu, wapnia, kwasu foliowego, potasu i magnezu. Posiada wysoką zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny, dzięki czemu bez obaw mogą się nią delektować cukrzycy. Wpływa też pozytywnie na naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków i pękaniu naczynek. Wspomaga odporność organizmu, a także spowalnia procesy starzenia się skóry. Pełnia zdrowia!

 

Zdrowa sałatka:

Szklanka kaszy gryczanej

Pół łyżeczki soli

Pół posiekanej szalotki

Pokrojone oliwki, ilość wg uznania

Szklanka różyczek brokułu

Mała czerwona cebula, pokrojona

50 g. Orzechów włoskich

mały koper, posiekany

świeża mięta, sól, pieprz

oliwa

dwie łyżki octu winnego

sok z połowy cytryny

W garnuszku zagotuj wodę z odrobiną soli, kiedy zawrze wsyp kaszę i na małym ogniu gotuj ok. 10 min. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. W misce pomieszaj wszystkie składniki (łącznie z kaszą) i wstaw do lodówki na godzinę lub dłużej. Sałatka jest idealna na piknik i jako dodatek do grillowych dań.

 

Kasza kuskus

Jeśli nie jesteś mistrzynią kulinariów – to idealna kasza dla Ciebie. Jej gotowanie polega jedynie na zalanie jej wrzątkiem, dodaniu odrobiny soli i odstawieniu na 5 minut pod przykryciem. Spośród innych kasz wyróżnia ją najwyższa ilość białka i węglowodanów, a także niska błonnika i tłuszczu. Dzięki tym walorom jest idealna dla sportowców,  a ze względu na swoją lekkostrawność również dla osób z problemami trawiennymi.

 

Kuskus z pysznym warzywnym sosem:

Dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Średnia cebula, pokrojona w kostkę

Dwie łyżeczki kminku rzymskiego

Pół łyżeczki kurkumy

Łyżeczka ostrej papryki

Szczypta pieprzy cayenne

Dwie średnie cukinie, pokrojone w kostkę

Trzy łyżki ciecierzycy

Puszka pokrojonych pomidorów bez skórki

Garść rodzynek

Półtora szklanki bulionu warzywnego

Szklanka kuskusu

Sól do smaku

Oliwa

Na oliwie podgrzej cebulę i czosnek. Dodaj kminek, kurkumę, paprykę i pieprz cayenne i smaż przez dwie minuty mieszając. Dorzuć cukinie, ciecierzycę, pomidory i rodzynki. Smaż pod przykryciem ok. 15 minut, aż cukinia zmięknie i puści sok, następnie posól mieszankę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.

Przygotuj kuskus: zalej kaszę wodą i przykryj na pięć, góra dziesięć minut. Podawaj kaszę polaną warzywnym sosem.

 

Kasza jęczmienna

Ta kasza niejedno ma imię! Do jej rodzajów należy pęczak, kasza łamana i perłowa. Niezależnie od rodzaju jest zbawienna dla naszego cholesterolu, ponieważ zawiera sterole i tokotrienosterole.  Znajdują się w niej też naturalne przeciwutleniacze, które mają właściwości antyalergiczne, antybakteryjne czy przeciwzapalne.

 

Zupa pomidorowa z kaszą jęczmienną:

Oliwa z oliwek

Posiekany seler

Dwie średnie marchewki

Pół posiekanej cebuli

Trzy ząbki czosnku

750 ml bulionu warzywnego

Puszka pomidorów

150 g kaszy jęczmiennej

łyżeczka ziół prowansalskich

dwie garście liści szpinaku (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

W garnku na oliwie podsmaż cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj marchewkę i seler, smaż przez ok. 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, kaszę, zioła prowansalskie i doprowadź mieszankę do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Może się zdarzyć, że zupa stanie się zbyt gęsta, wtedy dodaj wody lub bulionu. Kiedy wszystko będzie gotowe dodaj szpinak i pogotuj jeszcze chwilkę, aż liście szpinaku zwiędną. Dodaj pieprz i sól do smaku. Voila!

 

Kasza manna

Coś szczególnie dla fanów słodkości. Są oczywiście sposoby na przygotowanie tej kaszy na słono, ale osobiście najbardziej lubię ją w postaci deseru. Jest wyjątkowo lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść nawet małe dzieci. Jej ziarna są bardzo drobne, dzięki czemu mogą ją jeść również osoby z problemami żołądkowymi. Niestety, nie zawiera prawie w ogóle błonnika przez co nie jest zbyt dietetyczna.

 

Pudding z kaszy mannej:

Pół litra mleka migdałowego

1/3 szklanki kaszki mannej

Półtora łyżki cukru

W rondelku zmieszaj mleko z cukrem i ustaw na średnim ogniu. Gdy zawrze ściągnij mieszankę z ognia, dodaj kaszę, zamieszaj i odstaw na palnik. Ponownie doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gęstą papkę przełóż do miseczek. Podawaj z ulubionymi bakaliami i owocami.