Niejednokrotnie spotykałam się z opiniami, jakoby dieta wegańska była niezdrowa dla kobiet ciężarnych, a lekarze zalecali im spożywanie w tym czasie także produktów mięsnych i odzwierzęcych. Pomyślałam, że spróbuję wyjaśnić jak sytuacja rzeczywiście wygląda, żeby rozwiać wątpliwości i lęki, które mogą się pojawiać u niektórych z Was.

Dieta wegańska zapewnia organizmowi wszystkie składniki konieczne do normalnego i zdrowego życia, także podczas ciąży. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Nottingham dowiodły, że nie ma żadnych dowodów na poparcie tezy, jakoby weganki w tzw. stanie błogosławionym musiały zmieniać nawyki żywieniowe dla dobra dziecka. Co więcej, wielu lekarzy i dietetyków wskazuje, że zielona dieta jest równocześnie znacznie bogatsza w witaminy i uboższa w substancje szkodliwe lub niepożądane – np. cholesterol, czy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

W czasie ciąży konieczne jest jednak bardzo uważne planowanie swoich posiłków (jest to ważne zawsze, ale w czasie ciąży musimy brać poprawkę także na potrzeby malucha). Pamiętajmy o tym, by nasze jedzenie było bogate w:

  • Białko

Doskonałym źródłem pełnoprawnego białka są nasiona strączkowe (fasola, soczewica, czy groch mają więcej białka, niż mięso) oraz orzechy (włoskie, ziemne), soja, pistacje, migdały czy nasiona słonecznika. Produkty te są szczególnie cenne dlatego, że zawierają rzadkie w diecie wegańskiej białko: lizynę.

  • Tłuszcz

Tłuszcz często bywa pomijany, a jest ważny w diecie w czasie ciąży oraz w pierwszych latach życia dziecka. Duża część (ponad połowa) wartości kalorycznej mleka matki pochodzi właśnie z tłuszczu, dlatego nie należy zapominać o jego obecności w posiłkach. Świetnym źródłem tłuszczu są oczywiście różnego rodzaju oleje i oliwy, a także mleko np. kokosowe. To ostatnie polecam szczególnie, z uwagi na jego działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.

  • Żelazo

Niemowlęta muszą posiadać duży zapas żelaza, który jest następnie zużywany w pierwszych miesiącach życia (najczęściej w przeciągu 4-6). By mogło tak się stać składnik ten musi być jednak wcześniej odpowiednio zmagazynowany, co oznacza że musi być w niego bogata dieta matki. Dużą zawartością żelaza charakteryzują się rośliny strączkowe, nasiona kakaowca, orzechy pistacjowe oraz natka pietruszki.

  • Witaminę B12

Dieta kobiety w ciąży musi być bardzo bogata w witaminę B12, dzięki czemu jej „nadmiar” trafi do mleka matki. Warto zastanowić się nad uzupełnianiem posiłków odpowiednim suplementem.  

Za właściwe proporcje diety kobiety ciężarnej uznaje się 15% białka, 25% tłuszczu i 60% węglowodanów. Niezwykle ważne jest także zapewnianie dziecku odpowiedniej ilości kalorii. Zalecenia norm żywieniowych opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie sugerują, że kobieta powinna spożywać odpowiednio 360 dodatkowych kalorii na dobę w II i 475 w III trymestrze ciąży. Jeśli jednak chcecie uzyskać absolutną pewność co do proporcji i wartości energetycznej waszej diety, skonsultujcie ją ze specjalistą ds. żywienia. Jest to zresztą bardzo dobry pomysł w przypadku przyszłych matek – nie tylko weganek.